Założenia XI edycji programu „Trzymaj formę!”

Data 26-10-2016

Rozpoczęła się XI edycja programu „Trzymaj formę!” (2016/2017) pod hasłem „Trzymaj formę aktywnie i zdrowo”. W województwie warmińsko-mazurskim do udziału w programie zgłosiło się 440 szkół 268 szkół podstawowych i 172 gimnazja.

Organizatorzy programu
– Główny Inspektorat Sanitarny
– Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
– Fundacja Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie

Cel główny programu
Zwiększenie świadomości uczestników programu dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie

Cele  szczegółowe programu
  • Pogłębienie wiedzy o znaczeniu zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka
  • Dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich
  • Kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i  aktywnością fizyczną

Adresaci programu

  • uczniowie szkół gimnazjalnych (klasy I-III)
  • uczniowie szkół podstawowych (klasy V i VI)
  • rodzice i opiekunowie uczniów

Uczestnicy programu

  • dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna
  • pielęgniarki środowiska szkolnego
  • władze wojewódzkie i lokalne oraz inne osoby i instytucje – wg możliwości i potrzeb środowiskowych

Metoda realizacji programu w szkole
Zalecaną metodą realizacji programu jest metoda projektu

Treści programowe

ŻYWIENIE MŁODZIEŻY – zbilansowana dieta

  • Talerz zdrowia – grupy produktów i ich rola w codziennej diecie
  • Rozkład posiłków w ciągu dnia
  • Rola podstawowych składników odżywczych
  • Wartość energetyczna podstawowych składników odżywczych:
    – dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży
    – zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
    – alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej
    – zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem:
    a/ nadwaga i otyłość
    b/ niedobór masy ciała
    c/ anoreksja, bulimia

WYBRANE ELEMENTY EDUKACJI KONSUMENCKIEJ

  • Prawa konsumenta
  • Znakowanie produktów żywnościowych
  • Zagadnienia dotyczące ograniczenia marnowania żywności
  • Zagadnienia dotyczące prawidłowego postępowania z żywnością

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

  • Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia
  • Przykłady ćwiczeń z omówieniem metodycznym

Koordynator wojewódzki programu

st. asystent Aleksandra Wasilewska
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej  Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie
tel. 89/524-83-82 (85)
opzioz@sanepid.olsztyn.pl

Powiatowi koordynatorzy programu
Pracownicy Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Powiatowych Stacji  Sanitarno-Epidemiologicznych – zobacz wykaz

Strony internetowe z informacjami o programie

Patronat nad programem (poziom centralny)

  • Ministerstwo Edukacji Narodowej
  • Ministerstwo Sportu i Turystyki
  • Ministerstwo Zdrowia
  • Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Federacja Konsumentów
  • Instytut Żywności i Żywienia
  • Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością
  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Partnerzy programu (poziom centralny)

  • Agencja Rynku Rolnego
  • Instytut Medycyny Wsi