Założenia XIII edycji programu „Trzymaj formę!” (2018/2019)

Data 07-08-2018

We wrześniu 2018 roku rozpocznie się XIII edycja programu promującego racjonalne żywienie i aktywność fizyczną „Trzymaj formę!” (2018/2019). W województwie warmińsko-mazurskim do udziału w programie zgłosiło się już 338 szkół podstawowych i gimnazjalnych.

Organizatorzy programu
– Główny Inspektorat Sanitarny
– Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców

Cel główny programu
Zwiększenie świadomości uczestników programu dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie
 
Cele  szczegółowe programu
  • Pogłębienie wiedzy o znaczeniu zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka
  • Dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich
  • Kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i  aktywnością fizyczną

Adresaci programu

  • uczniowie szkół gimnazjalnych (klasy IIII)
  • uczniowie szkół podstawowych (klasy V-VIII)
  • rodzice i opiekunowie uczniów

Uczestnicy programu

  • dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna
  • pielęgniarki środowiska szkolnego
  • władze wojewódzkie i lokalne oraz inne osoby i instytucje – wg możliwości i potrzeb środowiskowych

Metoda realizacji programu w szkole
Zalecaną metodą realizacji programu jest metoda projektu

Treści programowe

ŻYWIENIE MŁODZIEŻY – zbilansowana dieta

  • Talerz zdrowia – grupy produktów i ich rola w codziennej diecie
  • Rozkład posiłków w ciągu dnia
  • Rola podstawowych składników odżywczych
  • Wartość energetyczna podstawowych składników odżywczych:
    – dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży
    – zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
    – alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej
    – zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem:
    a/ nadwaga i otyłość
    b/ niedobór masy ciała
    c/ anoreksja, bulimia

WYBRANE ELEMENTY EDUKACJI KONSUMENCKIEJ

  • Prawa konsumenta
  • Znakowanie produktów żywnościowych

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

  • Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia
  • Przykłady ćwiczeń z omówieniem metodycznym

Koordynator wojewódzki programu

st. asystent Aleksandra Wasilewska
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej  Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie
tel. 89/524-83-82 (85)
opzioz@sanepid.olsztyn.pl

Powiatowi koordynatorzy programu
Pracownicy Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Powiatowych Stacji  Sanitarno-Epidemiologicznych – dane teleadresowe

Strony internetowe z informacjami o programie

Patronat nad programem (poziom centralny)

  • Minister Edukacji Narodowej
  • Minister Zdrowia
  • Minister Sportu i Turystyki
  • Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Federacja Konsumentów
  • Fundacja „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”
  • Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
  • Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością
  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Partnerzy programu (poziom centralny)

  • Instytut Medycyny Wsi w Lublinie